Har du problemer med at sove? Så er du bestemt ikke den eneste. Søvnproblemer er nemlig efterhånden ved at være en ganske udbredt tendens på tværs af den moderne verden.
Og hvordan kan det så være?
Jo, det kan være mange grunde til. Eksempelvis:
- Sociale medier, e-mails m.v. på smartphones der gør, at vi aldrig kobler helt af.
- Stor mængde af skærmenes blå lys som forstyrrer døgnrytmen.
- Højere urbanisering – Flere mennesker samlet på mindre plads som gør det svært at finde ro.
De mange grunde til søvnløsheden vil vi ikke komme nærmere ind på i denne artikel. Derimod vil vi se nærmere på, hvad du selv kan gøre for at opnå en bedre søvn. Og mere specifikt vil vi behandle, hvordan den ny teknologi kan blive en medspiller i denne forbindelse.
Kobl af med mindfulness apps
Mindfulness er de seneste mange år blevet mere og mere populært. I dag står det således langt hen af vejen som et vestligt, videnskabsbaseret alternativ til Østens mysticisme. Således er mindfulness da også i særdeleshed blevet en yndet disciplin blandt fx topledere. … Og det er der efter alt at dømme én god grund til: Mindfulness kan nemlig på mange måder hjælpe dig til at performe bedre. Når du dyrker mindfulness, opdyrker du en bedre evne til at mærke dig selv og være til stede i nuet. Det lyder måske lidt fluffy men tænk lige lidt nærmere over det – i en tid med øget stress og jag kan det give rigtig god mening engang imellem at sætte sig ned og blot få styr på sine tanker. Mindfulness kan også i særdeleshed hjælpe ved søvnproblemer. Grunden til det er, at problemer med at sove ofte hænger sammen med tankemylder. Med mindfulness får du et værktøj til at lægge en dæmper på netop dette tankemylder. Med dagens teknologi har det heldigvis aldrig været nemmere at dyrke mindfulness. Således er der masser af apps derude, som du kan hente til din smartphone og komme i gang med det samme.
Træn dig træt – Din personlige træner er altid lige ved hånden
Ligesom tilfældet var med mindfulness, er det nu også muligt nemt at få hjælp til din træning. Dette kan ske på flere forskellige måder. Eksempelvis findes der apps og hjemmesider, som kan hjælpe dig med både at planlægge og udføre din træning, så det foregår så effektivt som muligt. Dette er relevant ift. din søvn af den simple årsag, at vi generelt sover bedre, når vi er godt brugte rent fysisk. Lider du af søvnbesvær, er det således helt oplagt at se på, om du holder dig godt nok i gang. For vi kender jo nok alle den følelse af naturlig træthed, der opstår efter en lang og fysisk krævende dag.
Undgå stress med moderne planlægningsværktøjer
En stor synder ift. søvn er stress. Hvis vi ikke føler, at vi har fået dagen godt nok afsluttet, når vi går i seng, kan det således være svært at falde i søvn. En ganske god måde at få styr på stress på er ved at få styr på din dagligdag. For når du føler, du når det, du har sat dig for, er der jo ikke længere noget at stresse over – sådan groft sagt. Planlægning er alfa og omega i denne forbindelse. Og netop hvad planlægning angår, kan moderne værktøjer igen komme dig til undsætning. Et eksempel på et sådant værktøj er Trello. Trello er et program, som langt hen af vejen giver dig de samme muligheder, du får ved at have post-it noter, som du flytter rundt på en tavle. Forskellen til de analoge papirlapper på tavlen er, at du med Trello kan få det hele ind på din computer og smartphone. Hermed kan du altid holde dig ajour med, hvad du bør give dig i kast med som det næste. Både på arbejdet og privat kan Trello være et effektivt værktøj til at holde styr på dine opgaver – Og løbende få dem krydset af. Et andet nyttigt værktøj er en online kalender, hvor du noterer alle dine aftaler. Her har eksempelvis Microsoft og Google lavet populære løsninger i form af hhv. Calendar fra Outlook samt Google Calendar.
Skru ned for det blå lys
Det virker måske ikke helt intuitivt at skulle bruge moderne teknologi til at sove bedre. Mange af tidens tekniske løsninger er nemlig afhængige af en skærm – Og netop skærme udsender blåt lys, som påviseligt forstyrrer søvnrytmen. Det er dog muligt at skrue ned for det blå lys uden af den grund at give afkald på dine skærme. Hemmeligheden bag dette er at være opmærksom på det og så dæmpe det blå lys, hvor det kan lade sig gøre. Til PC er det eksempelvis muligt at hente et værktøj, som hedder F.lux. Dette værktøj sørger automatisk for at skrue ned for det blå lys på din pc-skærm alt afhængig af tidspunkt på dagen. Lignende løsninger findes med garanti også til smartphones.
Uddan dig selv omkring den gode søvn
Vi har i denne guide kun lige skrabet i overfladen af, hvordan du kan forbedre din søvn. Der er nemlig et utal af faktorer, som har betydning for området; fysiske såvel som psykiske. Her til sidst kan vi derfor kun opfordre dig til at uddanne dig selv om, hvad søvn er – Og hvad der skal til for at forbedre søvnen. I dag er der heldigvis et væld af kilder, du kan gå til i denne forbindelse. Eksempelvis findes der YouTube kanaler, hvor du gratis kan tilgå materiale. Er du mere til det skrevne ord, kan du med garanti også finde gode guides på både dansk og engelsk. Her vil du kunne gå i kast med mange forskellige tiltag, eksempelvis vedrørende:
- Fødevarer: Der findes fødevarer, som bidrager til øget produktion af søvnhormonet melatonin. Dette kan hjælpe dig med at blive mere naturligt træt. Her kan eksempelvis kirsebær nævnes som en fantastisk kilde.
- Stresshåndtering: Stress handler om mange andre ting end blot planlægning. Føler du dig stresset, er det derfor oplagt at gå mere til bunds i dette emne, da netop stress i særlig grad vil kunne holde dig søvnløs.
- Diverse tricks: Der er masser af små og store tips og tricks, som kan være relevante i forbindelse med søvn. Eksempelvis kan der hentes meget inspiration fra hypnosens verden, ligesom der med garanti også findes gamle husmorråd, som er værd at prøve af.
Husk at søvn i sidste ende er et meget individuelt spørgsmål. Hvad der virker for andre, virker derfor ikke nødvendigvis for dig – Og omvendt. Det bedste du kan gøre er således at undersøge området bredt, notere de tiltag ned du ønsker at teste af og så teste dem én efter én. Vær opmærksom på at det kan tage noget tid, inden du for alvor oplever effekten af et nyt tiltag, da det i starten kan virke unaturligt og derfor måske endda forværre din søvn, indtil det bliver en indgroet vane.
Artiklen er lavet i samarbejde med Sengeguruen.dk